Doç. Dr.
ENGİN DEMİRAY
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ >> GIDA MÜHENDİSLİĞİ >> GIDA TEKNOLOJİSİ
YÖK AKADEMİK ORCID: 0000-0002-1639-9090Eğitim Bilgileri
- 
                                    2009 - 2015 Doktora
                                    PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 
- 
                                    2006 - 2009 Yüksek Lisans
                                    PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 
- 
                                    2001 - 2005 Lisans
                                    AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ 
Araştırma Alanları
- 
                            Mühendislik Temel Alanı Gıda Bilimleri ve Mühendisliği 
Mesleki Deneyim
- 
                            2020 -  DOÇENT
                            PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GIDA TEKNOLOJİSİ ANABİLİM DALI 
- 
                            2018 - 2020 DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ
                            PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GIDA TEKNOLOJİSİ ANABİLİM DALI 
- 
                            2006 - 2018 ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ
                            PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GIDA TEKNOLOJİSİ ANABİLİM DALI 
İdari Görevler
- 
                                    
                                    Arş. Uyg. Merkezi Müdür Yardımcısı Yurt İçi PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ 
- 
                                    
                                    Yönetim Kurulu Üyeliği Yurt İçi PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ 
- 
                                    
                                    Bölüm Başkan Yardımcısı Yurt İçi PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ 
- 
                                    
                                    Fakülte Kurulu Üyeliği Yurt İçi PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ 
Yayınlar ve Eserler
Makaleler
- 
                                            
                                                
                                                Preserving bioactive compounds in wheat germ through drying: A kinetic study Heat and Mass Transfer Özgün Makale Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Effect of freezing and storage on ascorbic acid and β-carotene concentration of frozen red pepper (Capsicum annuum L.). Akdeniz Mühendislik Dergisi Özgün Makale Ulusal 
- 
                                            
                                                
                                                Deep‐Fat Frying of Chicken Nuggets: Impacts on Mass Transfer and Some Quality Indices Food Science & Nutrition Özgün Makale Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Influence of hot-air drying on drying kinetics and some quality parameters of sliced chicken breast meat Journal of Thermal Analysis and Calorimetry Özgün Makale Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Siyez, Dinkel ve Kavılca Unu ile Kaplanmış Tavuk Nuggetların Soğukta Depolama Süresince Bazı Kalite Özelliklerinin İncelenmesi Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology Özgün Makale Ulusal 
- 
                                            
                                                
                                                Degradation kinetics of bioactive compounds in dried mistletoe leaves during storage Food Bioscience Özgün Makale Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                The Effect of Drying Temperature and Thickness on the Drying Kinetic, Antioxidant Activity, Phenolic Compounds, and Color Values of Apple Slices Journal of Food Quality Özgün Makale Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                DRYING CHARACTERISTICS AND QUALITY OF RED PEPPER SLICES UNDER HOT AIR FOLLOWED BY MICROWAVE FINISH DRYING Latin American Applied Research Özgün Makale Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Effects of conductive drying on drying kinetics and retention of bioactive compounds in mistletoe leaves Chemical Engineering and Processing - Process Intensification Özgün Makale Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Kinetics of Antioxidant Activity and Color Degradation in Tomatoes during Hot Air Drying Akademik Gida Özgün Makale Ulusal 
- 
                                            
                                                
                                                Effect of Temperature and Packaging Method on Bioactive Compounds of Freeze-dried Red Beet Powder during Storage Akademik Gıda Özgün Makale Ulusal 
- 
                                            
                                                
                                                EFFECT OF DIFFERENT TEMPERATURE ON REHYDRATION KINETICS OF CHICKEN BREAST MEAT CUBES LATIN AMERICAN APPLIED RESEARCH Özgün Makale Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Effect of vacuum drying temperature and pressure on the drying and desorption characteristics, and lovastatin content of the oyster mushroom (\n Pleurotus\n ostreatus\n ) slices Journal of Food Processing and Preservation Özgün Makale Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Kırmızıbiber (Capsicum annuum L.) Dilimlerinin Vakumla Kurutulması Sırasında Renk ve Askorbik Asidin Bozunma Kinetiği Akademik Gıda Özgün Makale Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Effect of drying temperature on color and desorption characteristics of oyster mushroom Food Science and Technology Özgün Makale Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Kinetics of allicin potential loss in garlic slices during convective drying Quality Assurance and Safety of Crops Foods Özgün Makale Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                DRYING CHARACTERISTICS AND KINETICS OF LOVASTATIN DEGRADATION OF OYSTER MUSHROOM (PLEUROTUS OSTREATUS) SLICES LATIN AMERICAN APPLIED RESEARCH Özgün Makale Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Rehydration Kinetics of Sun-Dried Eggplants (Solanum melongena L.) at Different Temperatures. Akademik Gıda Özgün Makale Ulusal 
- 
                                            
                                                
                                                The effect of pretreatments on air drying characteristics of persimmons Heat and Mass Transfer Özgün Makale Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Effect of temperature on water diffusion during rehydration of sun-dried red pepper (Capsicum annuum L.) Heat and Mass Transfer Özgün Makale Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Drying kinetics of onion (Allium cepa L.) slices with convective and microwave drying Heat and Mass Transfer Özgün Makale Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Degradation kinetics of β-carotene in carrot slices during convective drying International Journal of Food Properties Özgün Makale Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Güneşte Kurutulmuş Bamyaların Rehidrasyon Kinetiği Akademik Gıda Özgün Makale Ulusal 
- 
                                            
                                                
                                                Denizli Karahöyük Ekmeği Zığır ın Renk ve Tekstürel Özellikleri Akademik Gıda Özgün Makale Ulusal 
- 
                                            
                                                
                                                Color Degradation Kinetics of Carrot Daucus carota L Slices during Hot Air Drying Journal of Food Processing and Preservation Özgün Makale Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Drying characteristics of garlic Allium sativum L slices in a convective hot air dryer Heat and Mass Transfer Özgün Makale Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Sıcak hava kurutma yönteminde farklı sıcaklık ve ön işlemlerin Trabzon hurmasının renk ve kuruma karakteristiklerine etkisi Tarim Bilimleri Dergisi-Journal of Agricultural Sciences Özgün Makale Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Degradation kinetics of lycopene carotene and ascorbic acid in tomatoes during hot air drying LWT - Food Science and Technology Özgün Makale Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Kurutma İşleminin Kırmızı Biberdeki Renk Maddelerine Etkisi Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi Özgün Makale Ulusal 
- 
                                            
                                                
                                                Thin layer drying of tomato Lycopersicum esculentum Mill cv Rio Grande slices in a convective hot air dryer Heat and Mass Transfer Özgün Makale Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Antioxidant Activity of Grape Seeds Obtained from Molasses Pekmez and Winery Production Academic Food Journal Özgün Makale Ulusal 
- 
                                            
                                                
                                                Donmuş Muhafaza Sırasında Meyve ve Sebzelerde Oluşan Kalite Değişimleri Akademik Gıda Gıda Bilimi ve Teknolojisi Dergisi Özgün Makale Ulusal 
- 
                                            
                                                
                                                Domates Kurutma Teknolojisi ve Kurutma İşleminin Domatesteki Bazı Antioksidan Bileşiklere Etkisi Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi Özgün Makale Ulusal 
Bildiriler
- 
                                            
                                                
                                                KİMYASAL OLARAK MODİFİYE EDİLMİŞ NİŞASTA VE RETROGRADE NİŞASTANIN GIDA ENDÜSTRİSİ AÇISINDAN ÖNEMİ 7. ULUSLARARASI TARIM, ÇEVRE VE SAĞLIK KONGRESİ Özet bildiri Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Drying kinetics, lutein, total phenolic content, and antioxidant activity of wheat germ during conductive drying. 6. INTERNATIONAL FOOD, AGRICULTURE AND VETERINARY SCIENCES CONGRESS Özet bildiri Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Bazı halofit bitkiler ve gıda endüstrisinde kullanım alanları 6. ULUSLARARASI TARIM, ÇEVRE VE SAĞLIK KONGRESİ Tam metin bildiri Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                SOME QUALITY CHANGES OCCURING IN POTATOES STORED AT DIFFERENT TEMPERATURES 5th INTERNATIONAL CONFERENCE ON FOOD, AGRICULTURE AND VETERINARY Özet bildiri Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                TÜRKİYE’DE ENDÜSTRİYEL BOYUTTA KURUTULAN BAZI MEYVELERDE C VİTAMİNİ DEĞİŞİMİ 2. Uluslararası Tarım, Çevre ve Sağlık Kongresi Özet bildiri Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Effect of Drying Temperature on Color Degradation of Oyster Mushroom (Pleurotus ostreatus) International Conference on Agriculture, Forest, Food, Veterinary Sciences and Technologies Özet bildiri Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Drying characteristics and kinetics of lovastatin degradation of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) slices XIIIth International Conference of Food Physicists Özet bildiri Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Novel Technologies Used in Freezing of Foods International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies Özet bildiri Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                The Modeling of the Effect of Different Drying Methods and Pretreatment on the Antimicrobial Activity of Cauliflower International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies Özet bildiri Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Rehydration kinetics of sun-dried eggplants (Solanum melongena L.) at different temperatures. International conference on agriculture, forest, food, sciences and technologies Özet bildiri Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                MODELLING OF ANTIMICROBIAL CHANGE IN SOME HERBALTEA BAG DURING THE BREWING I. INTERNATIONAL CONGRESS on MEDICINAL and AROMATIC PLANTS: “NATURAL and HEALTHY LIFE Özet bildiri Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Investigation of ascorbic acid, β-carotene and texturalchanging in red pepper during freezing and freezing storage The 8th International Symposium Euro Aliment Özet bildiri Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Effects of Temperature on Drying Kinetics of Chicken Breast Meat Slices During Hot Air Drying The 8th International Symposium Euro Aliment Özet bildiri Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Determination of some properties of chestnuts churchkhela The 3rd International Symposium on ”Traditional Foods from Adriatic to Caucasus” Özet bildiri Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Havucun Daucus Carota L cv Nantes farklı kurutma yöntemleri ile kurutulmasında karoten değişim kinetiğinin belirlenmesi Pamukkale Gıda Sempozyumu III “Kurutulmuş ve Yarı Kurutulmuş Gıdalar Özet bildiri Ulusal 
- 
                                            
                                                
                                                Kabin tipi kurutucuda soğanın Allium cepa kuruma karakteristiklerinin belirlenmesi Pamukkale Gıda Sempozyumu III “Kurutulmuş ve Yarı Kurutulmuş Gıdalar” Özet bildiri Ulusal 
- 
                                            
                                                
                                                Haşlama ön işlemi uygulanarak kurutulan bal kabağının Cucurbita maschata kurutma kinetiğinin belirlenmesi Pamukkale Gıda Sempozyumu III “Kurutulmuş ve Yarı Kurutulmuş Gıdalar Özet bildiri Ulusal 
- 
                                            
                                                
                                                Konveksiyonel kurutmanın Spirulina Platensis in protein ve antioksidan miktarı üzerine etkisi Pamukkale Gıda Sempozyumu III “Kurutulmuş ve Yarı Kurutulmuş Gıdalar” Özet bildiri Ulusal 
- 
                                            
                                                
                                                Dil peynirinin tepsili kurutucuda kurutulması Pamukkale Gıda Sempozyumu III “Kurutulmuş ve Yarı Kurutulmuş Gıdalar” Özet bildiri Ulusal 
- 
                                            
                                                
                                                Kırmızı biberin Capsicum annuum L farklı kurutma yöntemleri ile kurutulmasında askorbik asit değişim kinetiğinin belirlenmesi İç Anadolu Bölgesi 2. Tarım ve Gıda Kongresi Özet bildiri Ulusal 
- 
                                            
                                                
                                                The effect of pretreatments on air drying characteristics of persimmons NAFI 2014 International Food Congress Özet bildiri Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                The effects of blanching methods on some quality parameters of selected frozen green vegetables NAFI 2014 International Food Congress Özet bildiri Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Denizli ve çevresinde satışa sunulan riviera zeytinyağlarının bazı fiziksel kimyasal ve duyusal özellikleri Gıda Mühendisliği 5. Öğrenci Kongresi Özet bildiri Ulusal 
- 
                                            
                                                
                                                Doğal kurutulmuş bazı sebzelerin rehidrasyon özelliklerinin belirlenmesi 4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu Özet bildiri Ulusal 
- 
                                            
                                                
                                                Rheological Physical and Chemical Properties of Çal Karası Grape Vitis vinifera Pekmez The 2nd International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus Özet bildiri Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Production of Karahöyük Zığır Bread and Determination of Some Properties The 2nd International Symposium on ”Traditional Foods from Adriatic to Caucasus” Özet bildiri Uluslararası 
- 
                                            
                                                
                                                Kabin Tipi Kurutucuda Farklı Sıcaklıklarda Kurutulan Havuç Daucus carota ve Kırmızı Biber Capsicum annuum L Dilimlerinin Renk Değişim Kinetiğinin Belirlenmesi Türkiye 11. Gıda Kongresi Özet bildiri Ulusal 
- 
                                            
                                                
                                                Peynir Altı Suyu Tozu Üretimi ve Kullanım Alanları Süt Endüstrisinde Yenilikçi Yaklaşımlar Sempozyumu Özet bildiri Ulusal 
- 
                                            
                                                
                                                Thin layer Drying of Garlic Allium sativum L Slices in a Convective Dryer International Food Congress-Novel Approaches in Food Industry Özet bildiri Uluslararası 
Kitap / Kitap Bölüm
Projeler ve Patentler
Projeler
- 
                                    
                                    1 Deniz Börülcesi (Salicornia europaea) Tozunun Ekmek Üretiminde Tuz İkamesi Olarak Kullanımının Araştırılması Yürütücü Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi 
- 
                                    
                                    2 Bazı sebzelerde dondurma ve donmuş muhafaza sürecinde askorbik asit karoten ve tekstürel değişimlerin incelenmesi Araştırmacı Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi 
- 
                                    
                                    3 Kurutma İşleminde Domatesin C Vitamini Beta karoten Likopen ve Renk Değişim Kinetiğinin Belirlenmesi Araştırmacı Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi 
- 
                                    
                                    4 Farklı Isıl İşlem Tekniklerinin Ruşeymin Stabilizasyonu Üzerine Etkisi Yürütücü Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi 
- 
                                    
                                    5 Donmuş Kurutulmuş Kırmızı Pancarların Depolanması Sırasında Bazı Kalite Parametrelerinin İncelenmesi Yürütücü Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi 
- 
                                    
                                    6 Çam Ağacı Üzerinde Yetişen Ökse Otu Bitkisinin Yapraklarını Kurutma ve Kuru Yaprakların Depolanmasında Bazı Biyoaktif Bileşenlerinin Değişimlerin Belirlenmesi Yürütücü Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi 
- 
                                    
                                    7 İstiridye Mantarının (Pleurotus Ostreatus) Farklı Kurutma Yöntemleri ile Kurutulmasında Bazı Biyoaktif Bileşenlerinin Değişim Kinetiği Yürütücü Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi 
- 
                                    
                                    8 Pamukkale Gıda Sempozyumu III Araştırmacı TÜBİTAK PROJESİ 
- 
                                    
                                    9 Farklı haşlama yöntemleri ile haşlanan brokolilerde glukosinolat askorbik asit renk ve tekstür özelliklerindeki değişimin incelenmesi Araştırmacı Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi 
- 
                                    
                                    10 Dondurulmuş parmak patates üretiminde ultrases ve asparajinaz enzim kullanımının akrilamid içeriği ve kalite özellikleri üzerine etkisi Araştırmacı Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi 
- 
                                    
                                    11 Havuç ve kırmızı biberin farklı kurutma yöntemleri ile kurutulması kuruma karakteristiklerinin ve bazı kalite özelliklerindeki değişimin modellenmesi Araştırmacı Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi 
Sanatsal Faaliyetler
Ödüller
- 
                            
                            Fen ve Mühendislik Alanında Yıllık yayın performans ödülü Yurtiçi kurum ve kuruluşlarından alınan bilim ödülü Bilim - Sanat Ödülleri PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ 
Tez Danışmanlığı
- 
                            
                            Trabzon Hurması Kabuklarından İnstant Çay Yapımı ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı 
- 
                            
                            Donmuş kurutulmuş kırmızı pancarların depolanması sırasında bazı kalite parametrelerinin incelenmesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı 
- 
                            
                            Deniz Börülcesi (Salicornia europaea) Tozunun Ekmek Üretiminde Tuz İkamesi Olarak Kullanımının Araştırılması Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı 
- 
                            
                            Farklı kurutma tekniklerinin buğday ruşeyminin bazı kalite özellikleri üzerine etkisi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı 
- 
                            
                            Ökseotundan Süperkritik Akışkan Ekstraksiyonu ile Elde Edilen Lektin Ekstraktlarının Mikroenkapsülasyonu Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı 
- 
                            
                            Ekstrüzyon yöntemi ile elde edilen modifiye nişastanın bazı kalite özelliklerinin incelenmesi ve raf ömrünün belirlenmesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı 
- 
                            
                            Ökse otu yapraklarını kurutma ve kuru yaprakların depolanmasında bazı biyoaktif bileşenlerin değişimlerinin belirlenmesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı 
- 
                            
                            Farklı Depolama Koşullarında Depolanan Taze Patates Örneklerinin Kalite Parametrelerinin İncelenmesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı 
- 
                            
                            Trabzon Hurması Kabuklarının Farklı Sıcaklıklarda Kurutulması Sırasında Meydana Gelen Değişimlerin Belirlenmesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı 
